Home arrow Food Reviews arrow Penang arrow Line Clear Nasi Kandar
Line Clear Nasi Kandar
Print
(59 votes)
Last Updated ( Friday, 08 March 2013 )

If a visitor to Penang asked me if he/she only had time to eat nasi kandar once, which nasi kandar shop would I recommend? Without hesitation, I would recommend Line Clear Nasi Kandar. Of all the nasi kandar shops that I have gone to, this one beats others hands down.

Nasi Kandar
Nasi Kandar

For those who do not know what nasi kandar is, here is an explanation taken from Wikipedia

Nasi Kandar is a popular northern Malaysian dish, which originates from Penang. It is a meal of steamed rice which can be plain or mildly flavored, and served with a variety of curries and side dishes.

The word Nasi Kandar, came about from a time when nasi (rice) hawkers or vendors would kandar (balance) a pole on the shoulder with two huge containers of rice meals. The name has remained and today the word Nasi Kandar is seen on most Tamil Muslim or "Malaysian Mamak" restaurants and Indian-Muslim stall meals.

The rice for a nasi kandar dish is often placed in a wooden container about three feet high, giving it a distinctive aroma. The rice is accompanied by side dishes such as fried chicken, curried spleen, cubed beef, fish roe, fried prawns or fried squid. The vegetable dish would usually be brinjal (aubergine), okra (lady fingers or "bendi") or bitter gourd. A mixture of curry sauces is poured on the rice. This is called 'banjir' (flooding) and imparts a diverse taste to the rice.

Started way back in 1947, Line Clear Nasi Kandar is one of the oldest nasi kandar outlet in Penang. It is located on an alley at the Chulia Street (Lebuh Chulia) and Penang Road (Jalan Penang) junction. (see picture below)

Line Clear
Line Clear

They have a large variety of dishes. I try to cut down on meat, so I have not try the meat dishes there yet. But boy, they sure look really tempting. They have all sorts of curry dishes, a few variety of vegetable including something-you-find-in-all-nasi-kandar-shops bendi (lady's finger), friend chicken (which looks delicious), sotong, omelette, and lots of others. What kuah (gravy) to put on the rice at the end of it? Of course campur (mix) lah! Make sure they banjir it.

Nasi Kandar
Nasi Kandar

Be reminded that it is not of the cleanest place. But once you look at the food, you'll start drooling over it and I'm quite sure that you won't even notice what's around you. They are open 24 hours a day, so you'll know where to eat if you're hungry in the middle of the night. They don't seem to stop cooking. They just keep churning out food non-stop.

There's a sign board indicating their daily specialty. Haven't got a chance to try them out. Enjoy the pictures!

Daily Specialty
Daily Specialty

Sotong
Sotong

Curry Chicken
Curry Chicken

Vegetable
Vegetable


Location of Line Clear Nasi Kandar on Google Maps

 

Google+



Newer articles
Older articles
Comments
Add NewSearch
mizan - cawangan baru   | 121.121.51.xxx | 2009-06-30 16:57:31
kini Nasi Kandar Line Clear tlh mmbuka cawangan di Kepala Batas oleh adk bradik mereka juga yg beralamat di No.1327, Lorong Malinja 1,Kepala Batas,Penang.sesiapa yg berada di luar pulau,tidak perlu msuk ke pulau lg dan boleh ke cwangan di Kepala Batas.Harga berpatutan!maklumat lanjut call H/P: 016-4638746 / 016-4638246 (Salim@owner di kpala batas)
as cin suan - tipunpunya   | 118.100.115.xxx | 2009-09-16 10:41:17
tipu punya penang betul betul kepala batas tipupunya luu orang tak maluka????
rahim bin mohd diah - memang class   | 60.54.110.xxx | 2009-11-04 13:31:11
terima kasih kerana ada satu-satunya masakan mamak yang paling di kenali ramai termasuk saya yang telah lama tidak makan nasi kandar tersebut kerana telah duduk jauh dengan penang.......... kuah daging lebih!!
rahim bin mohd diah - ini betul2 punye... piau!!!!   | 60.54.110.xxx | 2009-11-04 13:39:23
cuba gi trus kt line clear penang..
penang MAN - Only mPenang is the original   | 115.133.8.xxx | 2010-01-03 21:30:57
salamto nasi kandar fan.....plis dun ever try other restaurant line clear nasi kandar except Penang....the rest are try to take advantage of the famous name....trust me
zali - tak sedap   | 60.48.185.xxx | 2010-01-10 18:29:16
xsedap pun nasi kandar line clear. sedap lg nasi kandar zainol kt pj state. murah pun murah....
musa - kotor   | 219.95.13.xxx | 2010-03-11 16:04:41
mcm mana la hang pa blh mkn kat situ, bau longkang sama naik dgn bau kari
gurly - selalunya indah kabar dari rup   | 60.53.14.xxx | 2010-10-10 09:58:57
I baru cadang nak pergi... last2 xjadi bila baca last komen tu "bau longkang naik sama bau kari..."
I rasa pun ada betul tengok kat belakang tempat memasak tu... xlalu jer.
Macam tu jugak kat pengkalan balak, melaka. Ikan bakar konon... harga dah lah mahal masakan bau hanyir. Sebab nak cepat dah pilih ikan diorang pun tergesa2 siang... apa lagi bau hish hanyir....
fathul - xde bau   | 175.140.221.xxx | 2011-04-12 23:49:13
sbnarnye mne ad bau l0ngkang...l0ngkang mmg ad tp bersih..cuba lawh mai sndri...jgn d0k dengaq kabar angin..nasi kandaq dia mmg sedap...harga p0wn berpatutan...
Sya nasi kandar jugak suka ada - Line Clear   | 58.26.149.xxx | 2011-05-03 16:00:12
Hang Tak tau kah, depa guna ayaq longkang tulah buat kuah kari dia..pasai tu dia naik sama sama..
shazwan - indah khabar dari rupa   | 115.135.29.xxx | 2011-03-08 00:28:46
baru je tadi, ak makan, xlah seperti yg direviewkan diatas, review ttg location dan keadaan kedai tu da tepat dan jitu, tp, ak rase writer post tu jarang makan masi kandar kat tempat len, seriously biase jerrr.. xder lebih pon dr kedai nasi kandar yg lain, aku rase kedai ni terkenal sebab sejarah, kene plak jadi buah mulut org, jadi makin up la kedai ni...

nyway, aku xsalahkan kedai tu, kedai tu niaga elok jer, bahkan mereka agak peramah juga, yg ak nak salahkan ialah, misinformation dan pujian yg bukan2 dr org kebanyakan..
Dexter - Baru nak bawak 40 orang kat si   | 219.95.246.xxx | 2011-05-03 18:12:17
So mana satu yg betul ni???? OK ka x OK makan kat line clear niiiiii. Mcm x berapa nak clear ja dengan komen2 orang ni.......
amir   | 203.82.92.xxx | 2012-03-06 16:18:17
ok ,memang ok apa,bawak ramai,bikin ramai,kat KL tak dapat rasa macam tu,haritu pekena 1 family nasi briani ,kepala ikan ,ayam ,ikan bawai,sayouk,utk makan 6 orang baru kena rm69 saja,tapi kalau order misti cakap slang penang mai apa.
Anonymous   | 175.141.21.xxx | 2011-05-13 21:08:13
hidup peniaga nasi kandar....restoran nasi kandar terus maju...
briani gam - jangan komplen   | 180.73.116.xxx | 2011-07-17 08:59:14
hampa ni tau komplen,cuba bagi cadangan lah sama,klu kotor nak buat mcmana panggil majlis mai periksa ka.tang mana kotor tak cuci
cika - nasi kandar   | 113.23.153.xxx | 2011-07-24 14:36:53
sebenarnya selain LINE CLEAR ni ada banyak lagi nasi kandar yang fames2 kat PENANG ni..cuma nama dia x la sesedap nama line clear 2..yang lagi sedap daripada line clear pun ada..
1)NASI KANDAR BERATUR
2)NASI KANDAR TAJUDDIN
3)NASI KANDAR IMIGRESEN
4)NASI KANDAR NS
5)NASI KANDAR KAPITAN
abanag   | 180.74.95.xxx | 2011-09-13 18:25:34
5 ekor udang besar
6 pinggan nasi berani kosong
1 kepala ikan
2 ayam goreng
1 ayam kari
1 telor ikan kari
1 telor dadar
6 cendol
semuanya..kami kena katok rm327.00
Pmai - nasi kandaq   | 175.139.14.xxx | 2011-11-21 22:11:22
line clear....betui la apa depa kata tak berapa bersih hamid sup lagi best ...jalan kaki jer dari line clear tu
Pmai - line clear   | 175.139.10.xxx | 2011-11-29 22:06:17
Last saturday pi makan nasi kandar line clear nampak dah bersih dari dulu ....kami makan ( 3 udang besaq , 3 ayam goreng , 2 sotong,, 6 nasi. 2 milo ais ,1 kopi ais , 2 sirap , dan air suam ) semuanya RM104. mahal ke ? harga patut ?tapi memang sedap tak leh dapat KL ni .....t
Orang KL   | 116.197.7.xxx | 2011-12-26 13:57:58
Nasi kandar dekat sini boleh tahan aje....cuma yang sengal mamak tua yang senduk nasi tu..sombong nak mampus...berlagak macam nasi kandar dia sedap sangat......bengung punyak mamak tua......
kemaruk nasi mamak   | 203.82.66.xxx | 2012-02-26 10:19:31
malas nak ckp banyak dgn line clear? aku sanggup drive from KL to Penang semata2 nak makan di line clear pastu balik KL semula.···JANJI PUAS penat letih perkara no 2
suresh cumaar - Line Clear   | 113.210.226.xxx | 2012-04-04 21:27:47
saya dah lama pergi balik penang
dah puas makan kat semua nasi kandar
penang tapi the best will be
Line Clear For Ever Go Green

Apa apa pun mesti maintain kebersihan
baru le boleh kena baik punya nasi
kandar harga tak kisah janji puas
speed_jitra - slurppp   | 219.93.43.xxx | 2012-05-07 10:20:57
17mei ni nk check in hard rock...memang kena p carik ni. dah siap search dalam google lokasi dia.... belum cuba belum tau!! jangan dok dengaq saja na....p try sendirk la beb
nasik kandar tester - try yang lain   | 175.137.202.xxx | 2012-05-19 21:15:36
line clear? memang x kick. hanya mereka yang tahu nasik kandar deen atau ameer nasi kandar di Jelutong lebih uuumph.
Anonymous - Nice   | 202.133.108.xxx | 2012-06-02 12:00:07
Cari makan at 2 in the morning, penang 2/6/12
qawiem - line clear   | 118.101.139.xxx | 2012-06-04 12:08:14
nasi kandar beratur terbaik...
Yakoozah Manolito   | 118.100.67.xxx | 2012-09-01 11:46:37
betui ke ini saper tempat tang tu? wuuui
Orang Penang - Penang Terbaikkkk   | 202.60.56.xxx | 2012-09-25 08:59:33
aku ni orang penang
line clear mmg best n cawangan kat kepala batas tu pun mmg betol yang salim 2 kawan baik abang aku so sapa2 yang x cuba lg nasi kandar line clear dijemput la mencubanya....
mmg kat KL pn ada nasi kandar tp x mcm di Penang.
nasi Kandar penang mmg ada aura tersendiri sebab tu ramai di Penang just nak makan nasi kandar
mi & me - jgn mende kotor dn xhalal suda   | 211.24.161.xxx | 2012-10-03 15:28:24
adat owg bniaga dn pelangan, mcm2 komen kita dgr wlu pe pun bila makan tu sndri rasa, sndri taw dn sndri bole jwp usah komen lbh2 sgt nti jd xbaik dn xelok.
morshid - Banyak lagi kedai NS selain Li   | 202.185.114.xxx | 2013-07-30 09:35:04
Lokasi - Jelutong, DEEN, BISMILLAH
- Ayer Itam
- Chowrasta, PANAS-PANAS
- Kapitan, BERATOR
- Bukit Jambul, KAYU
Rebecca - Yummy !!   | 175.142.119.xxx | 2013-10-18 17:29:43
I been there 2 times and we enjoyed it each time with different group of people. Please ask the price before you order for Big prawns, Fish head curry is RM 50 for a small size I think.
5 of us went there and ordered 5 plates of Nasi tomato and 4 pcs of fried chicken, 1 curry chicken, 1 mutton curry, each plate with lady fingers, 2 sotong curry for 2 plates of tomato rice.All were so full and can't walk out !! The bill was below RM 60. Next time must order 1 plate of rice for 2 persons to share otherwise is a waste !!
Janagan - Best nasi kandar   | 202.133.108.xxx | 2013-10-27 12:25:46
I Makan kat situ memang ok ...
KD Sunil - NOTHING BUT HYPE AND CHEATING   | 118.101.48.xxx | 2013-11-03 18:19:45
Tourist take it from my BAD experience. I was charged for an Expensive dinner comprising of a Large Prawn and Large squid with cabbage and rice for M$42.60 at Line Clear Nasi Kandar in Penang. I wish the Penang tourism should NOT promote this type of unethical business practises, which would make take the ONLY memory of a Bad Penang with us. Will the authorities please help to look into this and hopefully do something to prevent their popularity to charge innocent tourist of their food experience. Regards, Sunil
SHAHROK KHAN - nasi kandar     | 122.129.126.xxx | 2014-03-02 12:48:53
looking fornasi kandr at butterworth
SHAHROK KHAN     | 122.129.126.xxx | 2014-03-02 12:49:18
butuh hang tadi dh komen
SHAHROK KHAN     | 122.129.126.xxx | 2014-03-02 12:49:37
bodoh
SHAHROK KHAN     | 122.129.126.xxx | 2014-03-02 12:49:59
bodoh
Hafiz - Hi bro cuba la try kat hameedi     | 115.164.87.xxx | 2014-08-24 21:01:47
Bro kat blakang kedai lineclear ada lagi kedai yg ramai trkenal, lg pun kedai dia paling lama di malaysia dah 107 tahun nama kedai dia hameediyah restaurant ,
Sedap sangat3 lah makanan dia cuba try kat sana garanty tak complain murah pun murah kedai dia sngt2 bersih service memang A class .
Cuba try boss ....
Write comment
Name:
Email:
 
Website:
Title:
Security Image
Please input the anti-spam code that you can read in the image.
 
< Prev   Next >
One Stop Malaysia - Everything About Malaysia


Advertisement
 

CB Online

No Users Online
© 2007-2008 One Stop Malaysia
Disclaimer: Although every effort has been done to make the content as accurate as possible, One Stop Malaysia shall not be liable for any inaccuracy in the information provided here.
Unless specified otherwise, we are not affiliated with any of the websites or companies listed here
OneStopMalaysia.com Privacy Policy
Powered By PageCache
Generated in 0.33034 Seconds